Charlotte och hennes familj är ett av de familjehem som finns i Västernorrland. De vill nu ge sin bild av hur det är att vara familjehem.
– Jag och min man har pratat om att bli familjehem sedan innan vi fick egna barn för 15 år sedan. För mig har det varit en naturlig sak att göra då jag själv kommer från en familj som varit familjehem. Vi började som kontaktfamilj för sju år sedan och nu när våra egna barn blivit tonåringar kände vi att det fanns förutsättningar för ett litet barn att komma och bo hos oss på heltid, säger Charlotte.
De fick reda på att det fanns en tvåårig flicka som behövde ett nytt hem och de bestämde sig för att ta reda på mer. När det var dags att bestämma sig pratade de med sina barn, följde magkänslan och meddelade att de var intresserade.
– En fördjupad utredning av oss som föräldrar genomfördes och sedan fick vi träffa flickan och hämta henne hem till oss. Det var en väldigt speciell upplevelse, fortsätter Charlotte.
På frågan om vad det innebär att vara familjehem svarar Charlotte att det innebär att släppa in ett nytt barn i sin familj och ge kärlek, omsorg och fostran under så lång tid som barnet behöver det. Det handlar om att hjälpa barnet att må bra och klara sin vardag.
– Barnet ska känna att det tillhör familjen. Familjehemmet ska också hjälpa barnet att behålla relationen och kontakten med sin biologiska familj, på det sätt som är möjligt. Att bryta upp och komma till en ny familj kan vara jättejobbigt för ett barn. Barnet kan också ha många svåra erfarenheter med sig och sakna ”normala” referensramar, vilket gör att familjen får en del utmaningar att hantera. Att vara familjehem är tufft men också roligt och givande, säger Charlotte.
Började om på nytt
Charlotte och familjen började om på nytt med förskola, blöjor, barnvagn och att lära känna ett barn som inte kunde berätta med ord vad hon känner. De tyckte det var roligt att se hur deras tonåringar uppskattade sin lillasyster och de har fått se nya sidor hos sina egna barn. Samtidigt som det stundtals har varit svårt tycker de också att de känns väldigt fint att få hjälpa ett barn, att ge en fungerande och kärleksfull tillvaro att leva i.
– När man ser att hon mår bra, känner sig trygg och att vågar ta steg framåt ger det så otroligt mycket tillbaka. Det värmer verkligen i hjärtat, säger Charlotte.
Charlotte tycker att, om man känner att man har förutsättningar, tid och kärlek att ge till fler barn så ska man våga prova att vara familjehem. Hon tycker det är viktigt att fler öppnar sina hem för andra barn eftersom många barn behöver det under en tid i sina liv.
– Att bli familjehem kan kännas nytt och omtumlande i början men man får ge sig själv tid att komma in i den nya rollen och familjesituationen. Det gäller även barnet såklart, som ska lära känna många nya människor och hitta sin plats i en ny hemmiljö. Men att lära känna varandra, förstå och klara av utmaningarna är också en del av det roliga med familjehemsuppdraget.