Ersättning för jourhem 2025

Inom GFO betalas ersättning för jourhem ut i form av arvode och fast omkostnad även då inget barn är placerat i hemmet. Full omkostnadsersättning utgår dock enbart under tiden ett barn är placerat och det görs alltid en individuell bedömning utifrån vilka kostnader som kan komma i uppdraget.

Allmänt om ersättning för jourhem

Varje år ger Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ut rekommendationer om ersättning för jourhem och familjehem. Ersättningen är uppdelad i arvode- och omkostnadsersättning.

Arvode

Arvodet är ersättning för det uppdrag du har, och betalas ut oavsett om du har en placering eller inte. Det är skattepliktig inkomst och beskattas som inkomst av tjänst, är sjukpennings- och pensionsgrundande, men berättigar inte till tjänstepension. Ett uppdrag berättigar inte heller till A-kassa, semesterlön eller semesterersättning. Jourhemmet måste själva kontrollera med Skatteverket att man betalar rätt skatt.

Uppdraget som jourhem får inte bedrivas yrkesmässigt, det vill säga som näringsverksamhet. Att inneha F-skattsedel och debitera vårdavgift är således oförenligt med ett jourhemsuppdrag. 

Till skillnad från familjehem erhåller du som jourhem ett fast arvode enligt SKRs rekommendationer för 3-4 platser.

Ersättningar och villkor vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar med mera för år 2025

Vi följer SKRs rekommendationer för ersättning gällande jourhemsuppdrag.
I cirkuläret finns även tabeller med aktuella belopp för arvode och omkostnader för år 2025.

Ladda ned här

Ersättning för jourhem inom GFO

Fast omkostnadsersättning

Fast omkostnadsersättning (s.k. rumsersättning) utgår med 2 450 kronor/månad för år 2025 och betalas ut oavsett om du har en placering eller inte.

Rörlig omkostnadsersättning

Full omkostnadsersättning utgår enbart under tiden ett barn är placerat och bedöms individuellt. Omkostnadsersättningen ska täcka kostnader för barnets eller den unges livsuppehälle och dennes del i de gemensamma hushållsutgifterna. Exempel på sådana utgifter är livsmedel, kläder, skor, personlig hygien, fickpengar, lek och fritid, förbrukningsvaror, möbler, husgeråd, textilier, TV och telefon.

Ersättningen utgår från att familjehemmet tar emot barnet i sin befintliga bostad, vilket innebär att placeringen inte medför högre bostadskostnad eller högre hyra. Hänsyn har tagits till ökad förbrukning av el, vatten och normalt slitage av hemmet.

Ersättning för basutrustning inför placering (kläder, möbler etc.) och tilläggskostnader kan utgå efter individuell prövning. Exempel på tilläggskostnader är barn- och skolbarnsomsorgsavgift, kostnader för umgängesresor, specialkost, glasögon/linser, kostsamma fritidsaktiviteter och semesterresor.

Ett jourhem kan vara beläget så att allmänna kommunikationer saknas eller att barnet inte klarar att förflytta sig själv. Då kan milersättning utgå till jourhemmet som motsvarar högsta skattefria milersättningen, som årligen fastställs av Skatteverket. Ersättningen är en tilläggskostnad som prövas individuellt.

Omkostnadsersättningen beskattas enligt Skatteverkets regler. Jourhemsförälder som uppbär ersättningen får göra avdrag i sin deklaration för den del av omkostnadsersättningen som överstiger en av Skatteverket fastställd summa.

I de fall socialnämnden betalar en högre omkostnadsersättning än SKRs rekommendationer ska nämnden kunna redovisa skälen och den ekonomiska beräkning som ligger till grund för ersättningen.

Omkostnadsersättningen är inte sjukpenning- eller pensionsgrundande.

När ett barn placeras i jourhem gör socialnämnden en framställan till Försäkringskassan om att barnbidraget ska utbetalas till en jourhemsförälder. Omkostnadsersättningen reduceras med motsvarande belopp. På motsvarande sätt reduceras omkostnadsersättningen om en ungdom uppbär studiebidrag.

Deklaration

Något som kan vara bra att veta är att du som uppdragstagare kan få restskatt.

Ett tips är att hålla koll på den totala inkomsten samt hur mycket skatt du betalar, så att du inte får en överraskning när det är dags att deklarera. Genom jämkning, som du enkelt kan göra på Skatteverkets hemsida, räknas det ut hur mycket skatt som varje uppdragsgivare/arbetsgivare behöver dra.

Bli familjehem och bidra till ett av samhällets viktigaste uppdrag!

Härnösand

Kramfors

Sollefteå

Timrå

Ånge

Örnsköldsvik

Via knapparna kan du anmäla intresse för att bli familjehem eller jourhem i din kommun via GFO. Information som du skickar via e-tjänsten på familjehemsverige.se kan bara läsas av personal inom GFO. All information är krypterad. Det betyder att den är oläslig för obehöriga.

Share This