Uppdrag familjehem > 

Karolina – Mentor till nya familjehem
Laurin, en av GFOs mentorer till nya familjehem.

I december i fjol (2023) skrev vi ett reportage om familjehemmet Laurin i Timrå. En familj som har stor erfarenhet av att ta emot placerade barn och särskilt tonåringar. Nu har familjehemsmamma Karolina utökat sitt uppdrag inom GFO och kan från och med våren 2024 titulera sig som mentor till våra nya familjehem.
– Min erfarenhet är att du som nytt familjehem har ett behov av att få ställa frågor och då är det viktigt att jag finns där för att bemöta och trygga dem.

Som en del i det generella stöd GFO erbjuder våra familjehem ingår mentorsprogrammet. Som nytt oerfaret familjehem får du kontakt med en mentor i början av ditt uppdrag. En mentor är ett familjehem som har lång erfarenhet och kunskap om uppdraget. I uppdraget som mentor ingår det att finnas där för familjehemmet under den första, ofta ganska omtumlande tiden genom strukturerade fysiska eller digitala träffar.

“Det tar lite tid att skapa relation”

Karolina har varit mentor i cirka sex månader och har under den tiden haft kontakt med fem familjehem.
– Ingen av de familjer jag haft kontakt med har bott nära så vi har träffats digitalt eller över telefon, berättar hon. Vi har träffats cirka 1-2 gånger i månaden och det har fungerat bra.

– Det tar ju så klart lite tid att skapa relation med familjerna där de känner sig bekväm att öppna upp sig för mig, men det brukar lossna efter några gånger, säger Karolina.

Karolinas erfarenhet så här långt är att nya familjehem antingen har jättemycket frågor eller inga frågor alls.

– Det finns nog en vilja hos de nya familjehemmen att “lyckas” och göra allting rätt, säger Karolina. Det kan göra det svårt att öppna upp sig och berätta hur det går och hur det känns så här inledningsvis. Men även när allting flyter i familjen så kan det vara svårt att ta sig tiden att träffa mig.

– Då gäller det för mig att vara tydlig och boka in möten och höra av mig. För det gör inte familjehemmen om det inte är någon kris eller så, och då har de ju sina familjehemssekreterare att vända sig till.

Under den första tiden av en ny placering är det viktigt att “landa” i det nya säger Karolina.
– Jag försöker att få dem att slappna av och påminna dem om att de “bara” är vanliga familjer och att ingen förväntar sig att de ska vara perfekta. Med det menar jag att familjerna ska fortsätta vara sig själva och både se och visa känslor.

Anknytning och biologiska barn i familjen

Karolina berättar att de i sina möten ofta pratar om anknytning till barnet.

– Det dyker upp en massa funderingar angående anknytning och hur de kan skapa en fin och trygg hemmiljö åt ett barn som de från början inte känner, oavsett om familjen har barn sedan tidigare eller inte, säger Karolina.

Det gäller att arbeta långsiktigt och låta barnet bygga ett förtroende för familjehemmet som sin trygga bas över tid. Separationer är jättejobbigt för alla inblandade och det är därför av vikt att familjehemmet fångar upp barnet och visar att de finns där för hen.

Samtidigt är det viktigt att låta processen med att skapa anknytning få ta tid. Det är inget som går att stressa fram.

Det är en stor omställning för hela familjen att ta emot ett barn, det är därför viktigt att alla i familjen är positiva till att bli familjehem. När vi på GFO kartlägger en familj inför att bli familjehem intervjuar vi även de biologiska barnen för att ta reda på hur de känner inför uppdraget.

Trots det så kan det vara svårt för ett barn att föreställa sig hur det faktiskt kan komma att bli. Det kan kännas både läskigt och kul på samma gång. Det kan kännas bra ena dagen och svårt nästa dag.

syskonstodet.se kan du som familjehem gå in och läsa mer. Det är ett stöd för biologiska barn, men även för föräldrar. På deras webbplats kan du exempelvis läsa berättelser från andra barn och familjehem, men även få tips på vad och hur du kan göra i olika situationer som kan uppstå.

Slutligen, på frågan om varför Karolina ville bli mentor svarar hon:
– Jag tycker det är roligt att hjälpa andra och att det är en bra sak med mentorsprogrammet. Det är skönt att kunna vara ett stöd åt andra då jag känner igen mig i familjehemmen och vad de går igenom.

Vi på GFO kan inte mer än att hålla med. Våra mentorsfamiljer utgör en jätteviktig del i det stöd vi erbjuder och bidrar både med kunskap och erfarenheter från vardagen som familjehem.

Share This