På Betesvägen i Härnösand bor det fyra familjehem. Vi träffade två av familjerna, familjen Olsson/Thellin och familjen Markström, en solig söndag i början av november för att prata om behovet av stöd som familjehem.
Camilla och Per Markström har varit familjehem i snart ett halvår. Paret fick frågan om de kunde bli familjehem då båda två är teckenspråkskunniga, och det fanns en liten flicka som behövde komma till en familj som var just det.
– Det här är vår första placering, men vi har en stor familj och det har alltid funnits barn runt omkring oss, berättar Camilla. Ett levande hem kan man säga.
För Viktoria och Björn började allt mycket tidigare. 2014 blev de familjehem för första gången och det gick fort.
– På torsdag eftermiddag fick vi reda på att vi skulle få ta emot tre barn. Två timmar senare knackade de på dörren, berättar Viktoria och skrattar.
– Vi var 23 och 25 år när vi blev familjehem så vi var rätt unga, säger Björn. Men jag har vuxit upp i en familj som var familjehem så för mig har det varit naturligt. Så när vi fick frågan av socialsekreteraren att bli familjehem, tackade vi ja.
Camilla och Per tycker att det varit en trygghet att ha flera familjer så nära omkring dem som är och har varit i samma situation som de.
– Speciellt innan placeringen, säger Camilla. Då kunde vi bolla med Viktoria och Björn och fråga saker som ”Vad händer innan barnet kommer?”, eller ”vad är nästa steg i processen?”. Det tyckte vi var jätteskönt! Det stödet har vi även från de andra familjerna här på gatan.
Barnen har kompisar på samma gata och i samma klass som också bor i familjehem. Att veta att de inte är ensamma och att det finns fler i samma situation, har varit oerhört viktigt för dem, säger Viktoria.
Ett nätverk runt omkring
Att vara familjehem innebär i praktiken att stötta och hjälpa barnet med vardagliga saker. Utöver detta behöver familjehemmet stötta barnet i att ha kontakt med sina biologiska föräldrar, kontakt med hälso-, sjuk och tandvård samt kontakt med myndigheter. Barnets föräldrar, gode man eller i vissa fall socialnämnden, är fortfarande vårdnadshavare. Det betyder att stora beslut som rör barnet fattas av vårdnadshavaren.
– Det gäller att vara flexibel som familjehem, då det är mycket att hantera, säger Viktoria.
– Vi försöker att ha en bra relation med det biologiska nätverket, berättar Camilla. Vi försöker att ses så mycket som möjligt så att vår lilla tjej ska kunna få träffa sina syskon.
– Det är oerhört givande att vara familjehem och det ger oss mycket tillbaka, även om det ibland kan vara mycket att hantera, säger Björn.
– Vi gör vårt bästa, och vi är inga ”superfamiljer”, säger Viktoria och ler. Blir det jobbigt går det att söka stöd hos kommunen och innan du får en placering går du en grundlig utbildning. Det gäller att ha ett fungerande kontaktnät och en bra kommunikation med kommunen för det viktigaste med vårt uppdrag är att se till barnets bästa, säger Viktoria.